Kolejny Tydzień Kultury Chrześcijańskiej za nami

Dzień papieski tradycyjnie zakończył tegoroczny Tydzień Kultury Chrześcijańskiej zorganizowany przez  Wydział Duszpasterski Kurii Diecezji Radomskiej oraz Stowarzyszenia „Młyńska” Verum Bonum Pulchrum. W tym roku trwał on od 4 do 10 października 2021 r.

Jak co roku organizatorzy przygotowali wiele ciekawych propozycji i można było zobaczyć spektakl teatralny, film, czy uczestniczyć w koncertach i spotkaniach z ciekawymi gośćmi.

W poniedziałek 4 października występ Teatru "Nie Teraz" z Tarnowa, który w Oratorium św. Filipa Neri wystawił spektakl "O krasnoludkach i o sierotce Marysi" Marii Konopnickiej, rozpoczął tegoroczny Tydzień. Autorka ukryła w baśni literackiej z 1895 roku swoje i Polaków oczekiwania na niepodległą Ojczyznę. Tytułowi bohaterowie baśni – krasnoludki, czekały w zimnej jaskini na prawdziwą Wiosnę, czyli Niepodległość. I takie przesłanie twórców przedstawienia mogli odczytać ci, którzy przybyli do Oratorium.

W tym roku miały miejsce dwa spotkania, które poświęcone były tym, którzy związani byli z Radomiem. Pierwsze spotkanie, 5 października było dedykowane Stefanowi Wrocławskiemu, kompozytorowi i długoletniemu organiście kościoła Mariackiego w Radomiu, którego wspominanano w kościele św. Rodziny przy Kelles - Kraza, a drugie zmarłemu rok temu ks. prał. Edwardowi Poniewierskiemu, wykładowcy w seminarium, proboszczowi katedry, kanclerzowi kurii i cenionemu regionaliście. To spotkanie w środę 6 pażdziernika zorganizował Klub Inteligencji Katolickiej.

Organizatorzy Tygodnia przypomnieli również w tym roku dwie osoby tak ważne dla polskiego Koscioła. Błogosławionego Prymasa Tysiąclecia, kard. Stefana Wyszyńskiego i Sługę Bożego, ks. Franciszka Blachnickiego. I jemu poswięcona była Wieczornica, którą 7 października w parafii Chrystusa Króla w Radomiu na osiedlu Gołębiów przygotowali oazowicze. Odbyła się ona w związku z przypadającą w tym roku 100. rocznicą urodzin ks. Franciszka Blachnickiego, założyciela Ruchu Światło-Życie i inicjatora Krucjaty Wyzwolenia Człowieka.

8 października o godz. 18 w w Centrum Młodzieży „Arka” w Radomiu odbyło się spotkanie autorskie wokół książki „Ojciec wolnych ludzi”. Gościem Tygodnia była autor książki Paweł Zuchniewicz, który jak powiedział, to opowieść o Prymasie Wyszyńskim, która składa się z dwóch części: powieści biograficznej oraz wypowiedzi bł. kard. Stefana Wyszyńskiego.

Przedostatni dzień tygodnia, sobota 9 października, to dwa wydarzenia. O 12.30 w kinie Helios można było zobaczyć film  „Wyszyński – zemsta czy przebaczenie”, który pokazuje nieznany dotąd szerzej wątek życia i posługi kapłańskiej ks. porucznika Stefana Wyszyńskiego, porucznika AK, kapelana i opiekuna duchowego szpitala powstańczego w Kampinosie w czasie II wojny światowej.

Wieczorem w Oratorium odbył się koncert Marcina Stycznia z zespołem. Publicznoś w Oratorium mogła wysłuchac repertuar z ostatniej płyty zatytułowanej "Święci". To 14 portretów świętych i błogosławionych stworzonych przez Marcina Stycznia. Wśród nich: św. Brat Albert, św. Szarbel, św. Jan od Krzyża, św. Jadwiga Królowa, św. Jadwiga Śląska, św. Franciszek z Asyżu, św. Ignacy Loyola, św. o. Pio, św. Maksymilian Kolbe, bł.  Jerzy Popiełuszko, kard. Stefan Wyszyński, św. Jan Paweł II, św. Faustyna, bł. Michał Giedroyć.

W niedzielę, 10 października w Dzień Papieski bp. Piotr Turzyński przewodniczył Mszy Świętej w katedrze radomskiej, po której chór parafii pw. Najświętszego Serca Jezusowego w Radomiu oraz kwartet smyczkowy Filharmonii Świętokrzyskiej dali koncert. Występ złączył się z obchodzoną w tym roku 100. rocznicą istnienia parafii pw. NSJ na radomskich Glinicach oraz 100. rocznicą powstania radomskiej katedry.Hasłem tegorocznego Dnia Papieskiego były słowa Jana Pawła II z dnia inauguracji jego pontyfikatu w 1978 roku: "Nie lękajcie się", do czego w homilii nawiązał bp Piotr Turzyński.

Patronat honorowy: Biskup Radomski Marek Solarczyk.

Patronat medialny: Radio Plus Radom, Radomski Gość Niedzielny, portal Diecezji Radomskiej

Partnerem Tygodnia Kultury Chrześcijańskiej jest ENEA Wytwarzanie.

Sponsorzy:  Radmot, Zakład Masarski Krawczyk, Peugeot M.i R.Prasek, Piotr Ciołkiewicz, Marek Włodarczyk, Piekarnia Fogiel & Fogiel, Marco Shoes.