Tydzień Kultury Chrześcijańskiej

Organizator: Stowarzyszenie „Młyńska” Verum Bonum Pulchrum

07 października – sobota
19.00 – Wyższe Seminarium Duchowne w Radomiu – ul. Młyńska; wernisaż multimedialnej wystawy pt.: „Wychowawca wolnych ludzi”, poświęconej ks. F. Blachnickiemu

08 października – XVII Dzień Papieski
18.00 – Katedra Opieki NMP – Msza Święta, a po niej koncert zespołu wokalno-instrumentalnego Camerata Lubelska

09 października – poniedziałek
18.00 – Kościół Matki Bożej Królowej Świata – ul. Grzybowska; Msza Święta, a po niej spotkanie pt. „Ecce Homo” z abp. Grzegorzem Rysiem

10 października – wtorek
17.00 – Miejska Biblioteka Publiczna – ul. Piłsudskiego; wernisaż wystawy Łukasza Babuli pt. „Portret Sacrum” - fotografie z I Komunii Świętej

11 października – środa
18.00 – Ośrodek Kultury i Sztuki „Resursa Obywatelska” - ul. Malczewskiego; wernisaż wystawy fotografii Wojciecha Stana poświęconych klasztorom Mniszek Benedyktynek. Zaraz po wernisażu spotkanie z siostrą Małgorzatą Borkowską OSB - znawczynią historii życia zakonnego, tłumaczką, pisarką, także książek dla dzieci i literatury fantastycznej

12 października – czwartek
11.00 – Ośrodek Kultury i Sztuki „Resursa Obywatelska” - ul. Malczewskiego; przegląd teatrów amatorskich. Wystąpią: Teatr Scene z KLO im. św. Filipa Neri w Radomiu, Teatr „Scena II LO” z Liceum im. M. Konopnickiej oraz Teatr Poezji i Muzyki „U Radziwiłła” z Szydłowieckiego Centrum Kultury „Zamek”

14 października – sobota
19.00 - Oratorium przy Kościele Matki Bożej Królowej Świata – ul. Grzybowska; koncert zespołu Exodus 15

15 października – niedziela
18.00 – Kościół Matki Bożej Miłosierdzia – ul Struga; Msza Święta, a po niej koncert Moniki Świostek z zespołem.