Tydzień Kultury Chrześcijańskiej 2023 za nami

Dzień Papieski i koncert Kwartetu Smyczkowego muzyków Radomskiej Orkiestry Kameralnej zakończył tegoroczny Tydzień Kultury Chrześcijańskiej zorganizowany przez  Stowarzyszenia „Młyńska” Verum Bonum Pulchrum. W tym roku trwał on od 8 do 15 października 2023 r.

Koncerty, spotkania autorskie oraz premiera filmowa i spektakl  teatralny. Tak wyglądał Tydzień Kultury Chrześcijańskiej. - W czasach, gdy toczy się cywilizacyjne zmaganie o kulturę jest wielka konieczność, żebyśmy pokazywali wartości chrześcijańskie w kulturze – powiedział bp Piotr Turzyński w Radiu Plus Radom.

W niedzielę 8 października na rozpoczęcie organizatorzy zaprosili na koncert do Kościoła Świętej Trójcy Ojców Jezuitów. Wystąpili śpiewacy operowi, księża wokaliści, absolwenci polskich Akademii Muzycznych: Servi Domini Cantores. W programie można było usłyszeć między innymi arie ze Strasznego Dworu czy Halki Stanisława Moniuszki oraz religijne utwory.

Premiera filmu “Błogosławiona”, który przedstawia historię o Natalii Tułasiewicz – jednej z dwóch świeckich kobiet spośród 108. Męczenników Polskich w czasie II Wojny Światowej odbyła się w Poznaniu w Czerwcu. Teraz film mogliśmy obejrzeć 9 października w Radomiu w kinie Helios podczas Tygodnia Kultury Chrześcijańskiej. Rozmowa z reżyserką i krewną "Błogosławionej" wprowadziła widzów w film, który jak powiedziała reżyser Wanda Różycka – Zborowska powstawał przez wiele lat, ale udało się to sfinalizować dzięki Fundacji Rozwoju Miasta Poznania.

Trzeciego dnia Tygodnia Kultury Chrześcijańskiej w kościele farnym odbyło się spotkanie z bp. Andrzejem Przybylskim z Częstochowy, który opowiedział o pobycie w Żytnie i klasztorze św. Anny Sługi Bożej Wandy Malczewskiej.

Wokalistka, autorka tekstów i kompozytorka Małgosia Nowak wydała nową, czwartą płytę. Od lat nie przestaje urzekać swoimi balladami z przekazem. Podczas Tygodnia Kultury Chrześcijańskiej w Radomiu Stowarzyszenie Młyńska zaprosiło na jej koncert w środę wieczorem 10 października. Od lat nie przestaje urzekać swoimi balladami z przekazem. „Jesteś darem z nieba”, „Mglisty ranek”, „Wszystko będzie dobrze”, „Chyba skończyłam”, „Warto żyć” , i tak było podczas koncertu w Oratorium.

"Ciemny kres i złote runo. Rozmowa o życiu i twórczości Zbigniewa Herberta" to tytuł spotkania z kolejnymi gośćmi Tygodnia Kultury Chrześcijańskiej, które odbyło się w czwartek 11 października w Arce.  Gośćmi spotkania byli dr Małgorzata Peroń doktor literaturoznawstwa, historyk sztuki, pracuje w Katedrze Literatury Polskiej XX i XXI KUL i ks. dr Grzegorz Głąb z Instytutu Literaturoznawstwa KUL. Poezję Zbigniewa Herberta czytała dziennikarka Magda Gliszczyńska.

Goran Andrijanić, dziennikarz i publicystą, Chorwat od trzech lat mieszkający w Polsce, był gościem kolejnego dnia Tygodnia Kultury Chrześcijańskiej, 12 października i rozmawiał na temat hasła tegorocznego Dnia Papieskiego, które brzmi: Cywilizacja życia.  Opowiedział jak działają ruchy pro life w Chorwacji a także jaki wpływ ma nadal nauczania św. Jana Pawła II na Kościół w Chorwacji? Jakie jest jego postrzeganie sytuacji ataku niektórych środowisk w Polsce na Jana Pawła II i w czym Polska i Chorwacja się różnią a w czym są podobne?

W sobotę 14 października Teatr „Aktorzy Bo*Boży*” zaprosił na spektakl “Lepsza połowa, czyli potyczki z aniołem”, według scenariusza radomianina Michała Ziółka. Przedstawienie pokazane zostało w Oratorium w ramach Tygodnia Kultury Chrześcijańskiej. Ksiądz Tomasz Waśkiewicz jest twórcą i reżyserem Teatru, który na co dzień działa w parafii św. Andrzeja Boboli w Małęczynie.

Mszą św. pod przewodnictwem bpa Marka Solarczyka i koncertem kwartetu smyczkowego z okazji Dnia Papieskiego zakończył się w Radomiu w niedzielę 15 października Tydzień Kultury Chrześcijańskiej. Podczas Liturgii bp Marek Solarczyk przywołał św. Jana Pawła II. Odniósł się do Jego 7 encyklik - "Wspomniałem 7, jest ich 14. Warto do nich wracać. Warto je rozważać. One są niesamowitym darem św. Jana Pawła II dla nas".

Po Mszy publiczność zgromadzona w radomskiej katedrze usłyszała kwartet smyczkowy w składzie: Natalia Dąbrówka – skrzypce, Aleksandra Talacha – skrzypce, Michał Zaborski - altówka i Tomasz Słowikowski – wiolonczela.

Patronat honorowy: Biskup Radomski Marek Solarczyk.

Partnerem Tygodnia Kultury Chrześcijańskiej była ENEA Wytwarzanie.

Sponsorzy:  firma Radmot, Peugeot Prasek, Wioletta i Piotr Ciołkiewiczowie, Anna i Marek Włodarczykowie, Renata i Andrzej Karpetowie, Ewa i Piotr Pajestkowie, Piekarnia Fogiel & Fogiel, Marco Shoes, Wiosna Ogrody

Patronat medialny: Radio Plus Radom, Radomski Gość Niedzielny, portal Diecezji Radomskiej